Boca Raton Museum of Art

Images / Description

The main entrance to the original building, designed by architect Donald Singer, faces the Mizner Amphitheater built after the Museum, and has unintentionally become hidden from the vibrant activity of Mizner Park. In contrast, the most prominent South West side of the Museum, which functions as the back of the house loading dock area has turned into the face of the museum due to its close location to restaurants and retail.
Three elements will create new spaces and experiences for visitors to enjoy the South Florida and Boca Raton culture:

Mending Wall, by Margi Glavovic Nothard and commissioned by the Museum named after Robert Frost’s poem, is a 12’ tall and 75’ long linear sculpture comprised of vertical aluminum panels. Three different light to dark gray colors, 13 translucent panels on the outer layer; hundreds of gloss and matte yellow panels and dozens of polished mirror stainless steel panels on the inner layer, at ¼” spacing, capture light and create shadows registering the change of the day and enabling the viewer to capture an image of themselves in the wall. The voids allow breezes to pass through the sculpture. The Museum entrance signage provides Museum Exhibition programming to inform the visitor enhance the Museum experience.

Arcadia by Studio Roberto Rovira is a 32 feet high cable structure that creates a delicate suspended garden and trellis systems that provides shade and creates and interesting experience to passersby. Plants including Jade Vines form a green ceiling midway along the promenade and provide shade and a space to linger under dappled light.

Promenade, by Glavovic Studio with landscape by Studio Roberto Rovira, is a 27,000 sq. ft. outdoor space created to exhibit permanent and temporary artwork as an extension of the Museum’s Sculpture Garden and exhibition programs. The undulating pathways, textures of plants and surfaces, create different outdoor spaces for public engagement in outdoor art displays. Careful consideration has been given to the night time viewing of the design with additional lighting for the Museum building to amplify its presence on the site.



<< Back