Museum of Art | NSU

Images / Description

Starting in 2005 Glavovic Studio has worked closely with the Museum of Art | Fort Lauderdale. This ongoing relationship grew out of the desire to forge a new and vibrant connection between the original Edward Larrabee Barnes building and the downtown Las Olas District. Several thoughtful insertions and upgrades have been both subtle and sculptural, driven by Glavovic Studio’s vision to reinforce the mission of the Museum as the leading Arts Institution in downtown Fort Lauderdale and positioning MoA successfully for the future

MoA Bridge_Stair

In addition to the interior renovations at the Museum of Art | Fort Lauderdale , Glavovic Studio Inc. designed the signature Bridge_Stair Addition, a state AIA Award and a monumental sculpture affording visitors a view of the New River nestled among the Royal Palms lining Las Olas Boulevard. The project for the Bridge_Stair arose out of the immediate program necessity for an entrance stair to the second level terrace for the King Tutankhamen exhibit in 2006. The overall urban design and architectural program for the stair was to reinforce the primary role of the museum in the downtown creating a vibrant public plaza and supporting the existing building entry sequence. Movement, landscape and form are celebrated as people occupying the stair cast shadows and animate the existing building.

Publications: 

12-01-07 “Art or building? You Decide “ Home Magazine, Volume 5 Number 12 December 2007 – Featuring an interview of Margi Nothard regarding the Young Circle Arts Park, the bridge/stair and the Girls’ Club.

Awards: 

2006 “Excellence in Architecture Merit Award”. Florida/Caribbean ARCHITECT

Links:

http://www.moafl.org/

 

MoA Renovations

The initial renovation for the Museum of Art | Fort Lauderdale included a new Museum Entrance and Lobby, contemporary bathrooms, an updated Glackens Exhibit wing and a rooftop equipment enclosure.

The Entrance and Lobby concept derived from the Museum’s pursuit to reinvent itself through the creation of a vibrant appealing space to accommodate many agendas and experiences.  The reception area reinforces the dynamic modern architectural legacy as a space that is fluid and interconnected; the café and new retail space become a destination, an urban energy source as it pulls visitors in through the storefront entrance and create a presence on the street.

Past the ground floor, renovations took place in the museum public toilet rooms, which required renovation to correct deterioration and to bring about compliance with current ADA Code regulations.  The concept incorporates a complete remodel of existing spaces, gutting and reconfiguring with new finishes of porcelain tile and plaster walls, raised plaster ceilings with cove lighting, stainless steel and translucent glass partitions, tile floors and new electronic plumbing fixtures. The sink area is completely redesigned as a hovering single cantilevered tray projecting shelf-like from a wall of stone and mirror concealing all utilitarian aspects of drain and pipes.  

The Glackens Gallery renovation intended to bring about a special sense of continuity between the galleries of the main initial building and its subsequent Glackens addition. The concept incorporates a complete remodel of existing space, removing existing acoustical tile ceilings, fireproofing the ceiling structural framework, and reconfiguring the air-conditioning system.

The roof top air-conditioning equipment enclosure was the result of a Florida Building Code requirement to screen new mechanical equipment that by necessity is exposed above the existing roof parapet. The project was conceived as a perforated aluminum scrim-like curtain surrounding the equipment that would both draw attention to its dynamic translucent form and conceal in a most economical fashion the utilitarian nature of its purpose.



<< Back